Det här blir Uranus sista månadsbrev för den här terminen. Nu väntar ett långt sommarlov och när vi ses i höst igen är det i årskurs 3 och vi är nya Saturnus. Vilket fantastiskt lärorikt och roligt läsår vi har haft tillsammans!
SO – Livet förr
Äntligen var det dags för arbetsområdet kring livet förr. Tillsammans pratade vi om hur vi lever idag och sedan funderade vi över hur vi trodde att de levde i Sverige för cirka 100 år sedan. Hur tog man sig till skolan? Vad lekte barnen? Hur bodde man? Var några av frågorna vi funderade kring. Tillsammans hade vi redan en hel del kunskap kring hur livet förr såg ut. Vi såg också en pedagogisk film och fick svar på mycket som vi sedan sammanfattade i en tankekarta. Vi har läst och svarat på frågor om skillnaderna mellan livet på landet och i staden. Vi har tittat närmare på gamla leksaker och läst gammelmormor Esters text där vi fick veta att det var vanligt med hemmagjorda leksaker. Att barnen förr i tiden ritade och klippte ut egna pappersdockor och mammorna sydde tygdockor. Vi tittade också på bilder på gamla föremål och gissade vad det var och användes till (telefon, tvättbräda, mangel, strykjärn, träleksak).
De flesta tyckte att det var extra spännande att få veta mer om hur det var i skolan. Tänk att det fanns så stränga fröknar att man kunde få stå i skamvrån eller till och med få smäll. Eleverna fick använda sin nya kunskap och fantisera om att de levde för 100 år sedan och sedan skriva ett brev till framtiden och berätta hur de har det i skolan. Vi fick läsa om långa promenader till och från skolan, stränga fröknar och kalla potatisar till lunch.



Vi fick också en fantastisk utflyktsdag där vi bland annat besökte Ingarö hembygdsmuseum. Byggnaden uppfördes 1845 som fattigstuga och byggdes sedan på för att mellan 1873-1923 användas som skola. I en del av byggnaden som fortfarande var inredd som skola fick vi provsitta gamla skolbänkar och skriva på griffeltavlor. I en annan del fick vi titta på och berättat för oss om gamla saker och deras användningsområden.














Nästa vecka avslutar vi arbetsområdet med en egen gammaldags skoldag. Det blir bland annat renlighetskontroll, morgonbön, välskrivning och naturlära. På rasterna leker vi kull, bro bro breja och sista paret ut. Fröknarna kommer att vara lite lagom stränga, men gissar på att några får testa på att stå i skamvrån.
Matematik – klockan och tid
I matematiken har vi arbetat med arbetsområdet klockan och tid. Vi började med den analoga klocka där vi har repeterat hel- och halvtimmar, arbeta med kvart i, kvart över och olika 5-minutersintervaller. Eleverna har tränat på att uttrycka olika klockslag och resonera kring vad de brukar göra vid olika tidpunkter på dagen. Vi har också övat på att beräkna tid och tagit reda på tidsskillnader. Vi avslutade med att introducera digital tid där vi fokuserade på att koppla samman analog och digital tid.






Planetspelen
Vi har också hunnit med att ha vårt traditionella Planetspel, med lekar och rörelse i blandade grupper från förskoleklass till år tre. Eleverna var blandade i VIM grupperna (vi på mellangården), där de redan har träffats flera gånger under läsåret. Tanken är att vi ska lära känna varandra bättre, skapa en trygghet och att lära oss av varandra. Några av aktiviteterna under Planetspelen var leken Djungelvrål, springa 60-meter och vattenstafett. Det blev en mycket lyckad dag med samarbete, skratt och glädje.







