Ämne: Svenska
Årskurs: 6
Ansvarig: Catrin Colliander
När: Vecka 13-18 2025
Varför?
Att läsa en bok är som att kliva in i en annan värld – vi får följa karaktärer, uppleva spännande händelser och fundera över olika frågor och budskap. När du läser tränar du på att förstå och tolka både det som står tydligt och det som står mellan raderna. Du får också möjlighet att koppla det du läser till egna erfarenheter och fundera över vad texten egentligen vill säga.
När du sedan skapar en boktrailer får du använda din kreativitet för att presentera bokens innehåll och budskap med både bild, ljud och ord – precis som i många texter vi möter i vardagen och på nätet. Du tränar på att sammanfatta det viktigaste, resonera om handling och tema, och dessutom att uttrycka dig i ett digitalt format.
Genom det här arbetet övar du på flera viktiga delar i ämnet svenska – och kanske kan du inspirera någon annan att vilja läsa just din bok!
Vad?
- Hur kan jag presentera en bok på ett sätt som gör andra nyfikna på att läsa den?
- Hur kan jag lyfta fram det viktigaste i bokens handling och budskap?
- Hur kan jag använda bilder, ljud och text för att skapa en spännande trailer?
- Vad behöver jag tänka på för att inte avslöja för mycket av boken?
- Hur kan jag visa att jag har förstått bokens innehåll och tema?
Hur?
Vecka 13: Alla väljer en första bok att läsa
Vecka 14-15: Vi läser våra böcker på svenskalektionerna. Alla behöver ha läst minst en bok till måndag vecka 17. De som hinner läser flera böcker.
Vecka 16: Påkslov. Möjlighet att läsa klart bok för den som behöver.
Vecka 17: Inspelning av bok-trailer. Mer info här: Uppgift: Bok-trailer
CoT – Åtta kulturella krafter för ett tänkande klassrum
Hur används de åtta kulturella krafterna för ett tänkande klassrum i undervisningen?
Tid – Eleverna får tid att tänka, skapa och bearbeta sin förståelse – både genom läsning och genom att omvandla det de läst till en trailer. Att det sträcker sig över flera lektioner signalerar att lärande är en process, inte något som ska stressas fram.
Möjligheter – Uppgiften skapar meningsfulla möjligheter att använda sitt tänkande kreativt och självständigt. Eleverna får visa förståelse genom egna val: hur de tolkar, vilka scener de lyfter, vilken stämning de vill skapa – och de får också prova på digitalt berättande.
Förväntningar – Eleverna förväntas tänka djupt, tolka texter och göra medvetna val. Bedömningspunkterna visar att det är tänkandet och förståelsen som står i centrum, inte bara det tekniska i filmen.
Rutiner – rutiner för samtal, respons och reflektion, till exempel regelbundna stopp där eleverna får visa sina idéer för varandra.
Interaktion- Uppgiften inbjuder till samspel och idéutbyte – både i form av samtal om böcker och i skapandet.
Miljö – Böcker, kreativitet och digitalt arbete får ta plats i klassrummet.
Språk – Eleverna tränar både sitt inre språk (när de tolkar och reflekterar) och sitt yttre språk (när de formulerar manus, berättarröst eller motiverar sina val). Detta förstärks genom att tillföra ämnesord (tema, budskap, stämning, perspektiv, tolkning osv.) och uppmuntra att eleverna pratar om sitt tänkande.
Modellering – Genom att visa exempel och berätta egna tankar kring en trailer eller bok, ges eleverna en modell för hur man kan tänka som en läsare, tolkare och skapare. Modellering ges också genom att titta på filmtrailers och diskutera vad som gör dem effektiva – och vad vi kan lära av dem.