Vårstädning och hattparad
Den 30 april städade vi på skolgården och därefter hade vi vår traditionella vårsamling och hattparad i amfiteatern.
I år var det vi i Saturnus som ansvarade för samlingen. Alla klasser från Pluto till Saturnus visade sina hattar i en hattparad där vi berättade om olika projekt; Plutos känslohattar, Neptunus hattar som symboliserade staden, Uranus rymdhattar och Saturnus hattar med olika symboler för hjärnan.
Några elever presenterade och hälsade välkomna och några ställde frågor till klasserna. Tillsammans sjöng vi Vårens första dag (av Laleh), dansade en dans och hurrade för våren. Det är härligt att se allt engagemang och glädje!



Idrott – ute
Vi fortsätter att träna på samarbete, leker gamla och nya lekar. Eleverna provar grenar som kommer att vara med på det årliga “Planetspelet“. Det är roligt att se hur mycket eleverna har utvecklats under de här tre åren!



Demokrati och medbestämmande – Gårdsrådet
På klassrådet samtalade vi utifrån några frågor som sedan representanterna fick presentera på gårdsrådet:
Vad betyder det att ta ansvar?
Det betyder att man har fått ett förtroende. Någon litar på dig.
Det kan betyda att komma ihåg att göra läxan själv. Om man åker buss så gör man det man ska, åker dit man ska (och inget annat). Man gör som man har kommit överens om.
Man kan ha fått i uppdrag att handla t ex.
I 3:an ska man kunna plocka undan, lyssna på läraren (och andra vuxna), göra läxan och andra saker.
Hemma ska man städa sitt rum, packa idrottskläder, ansvara för skärmtid (att man inte tittar för mycket).
Ta ansvar för tid och ställa påminnelselarm för att inte glömma.

Vad betyder det att vara sig själv?
Att vara som man är.
Att stå upp för sig själv.
Att ha på sig det man vill och göra det man vill (oavsett vad andra gör).
Vad är viktigt när man samarbetar?
Man lyssnar på varandra.
Man gör saker tillsammans och hjälper varandra.
Man pratar och argumenterar för att komma fram till en lösning.
Man kan ha olika roller och uppgifter i ett samarbete (jämför med t ex fotboll).
Man är snäll.
Man pratar ihop sig innan man börjar: Det kan gälla både lek och skolarbete.
Man lyssnar på varandra.
Alla får säga vad de tycker.
Man kritiserar inte de andras åsikter.
Man gör saker tillsammans.
Man sviker inte de andra genom att t ex lämna gruppen.
Man är snäll.
Man är inte bossig eller låter en fixa allt.
Man pratar och argumenterar för att komma fram till en lösning.
Man kan ha olika roller och uppgifter i ett samarbete (jämför med t ex fotboll).
Man pratar ihop sig innan man börjar: Det kan gälla både lek och skolarbete.

Vad betyder det att göra sitt bästa?
Man försöker oavsett vad man tycker om uppgiften eller tror att det kommer gå (bra/dåligt).
Man är inte så rädd för att misslyckas (det gör inget).
Så här brukar vi säga:
Ingen är som jag.
Jag tror på mig själv.
Jag gör mitt bästa.
Jag kommer att lyckas.
Pengars värde och användning
Eleverna har nu arbetat med våra svenska sedlar och mynt utifrån den grund som lagts tidigare. De namnger sedlar och mynt samt räknar och jämför pengar systematiskt genom att lägga dem i ordning och räkna vidare från det högsta värdet (växlar till högsta valör).
Vi har resonerat kring pengars värde och gjort beräkningar genom att planera en fest, sk vardagligt sammanhang. De planerar inköp tillsammans utifrån en given summa och gör beräkningar på miniräknare. De tar fått ta reda hur mycket olika saker kostar i affären, hur mycket pengar de behöver för att köpa ett visst antal föremål och hur mycket de får tillbaka i växel när de har betalt. Eleverna har tränat mycket på att växla, räkna upp och lösa problemlösning med blockmodellen. När de handlade upptäcktes det även att de flesta varorna stod i decimal form tex 12,95 kr och då fick vi träna på att uppskatta olika varor ungefärliga pris samt lära oss avrunda till närmaste heltal.

Vi har gått igenom lite av pengarnas historia under forntiden, då användes inte mycket pengar utan vi hade byteshandel. Därför ställes nu frågan
– Vad var det som gjorde att pengar och sedlar uppstod? Vi har nu lärt oss att det krävdes inga tekniska genombrott för att skapa pengar, utan var en ren tankerevolution. Pengar är inte mynt eller sedlar. Pengar är vad som helst som människor är villiga att använda för att symboliskt representera andra tings värde, med syftet att utbyta varor och tjänster. Pengar gör det möjligt för människor att snabbt och lätt jämföra värdet av olika varor (t.ex. äpplen och skor), att lätt byta ett ting mot ett annat. Kvittot var ett bekvämt sätt att slippa bära runt på så mycket pengar, oxh kvittot blev sedan sedeln.
Flytta eller fly
För att öka elevernas förståelse kring varför människor flyttar eller flyr; både inom ett land och till andra delar av världen, har vi gått igenom vad begreppen migration, immigration och emigration betyder– samt vad det innebär att vara flykting. Vår undervisningen ska också bidra till att utveckla elevernas empati och förståelse för människors olika livsvillkor. Vad som kan vara bra och dåligt med att flytta, frivillig eller påtvingad.
Eleverna fick i läxa att göra en intervju med någon vuxen som flyttat några gånger och ställa frågor till denne. I sammanfattningen av elevernas redovisningar fick vi reda på att orsaker till att någon varit tvungen att flytta i sitt liv varit pga utbildning, arbete och för att få bättre levnadsvillkor som större hus/lägenhet eller komma närmare sina släktingar. De flesta flyttat mellan 5-12 gånger.
Vilka konsekvenser (positiva och negativa ) det fick för de som intervjuats när de flyttat var framför allt pga studier, kärlek, arbete, större hus/lägenhet pga familj.

Vi hade turen att en förälder hörde av sig och ville komma och berätta att hon, Emilia, har emigrerat 9 gånger pga utbildning och arbete. Det var en spännande historia för eleverna att lyssna till och hon hade även med sig några saker från de olika länderna.
Att flytta runt har hjälpt henne att förstå världen bättre. Men kan man flytta till vilket land som helst? Nej, de röda länderna kan man inte, de gula behövs tillstånd och de gröna ja dit kan du flytta.
Emilia berättade att varje plats har sina egna roliga traditioner och speciella saker. I Norge måste jag har olika jackor utifrån vädret, fjordar och troll bakom varje sten. I Storbritannien var det regn, man drack mycket te, röda bussar och folk säger “sorry” hela tiden. I Hongkong var det skyskrapor, marknader som aldrig sover med otroliga dofter. I New York här fanns pizzor lika stora som cykelhjul och gula taxibilar som kör lika fort som vinden (det finns 10 000 av dem). I Nederländerna cyklar man överallt, det finns tusentals färgglada tulpaner och en kultur som älskar konst och pannkakor. I Kazakstan finns vidsträcka slätter, snabba hästar, höga berg och mer sol än du kan ana. I Sverige finns skogar, köttbullar och snälla människor och tusen sätt att säga hej på.

Hennes tips var när du kommer till ett land är:
* att alltid var nyfiken och våga fråga. * Att allt inte är som hemma och det är okej.
* Hemma är inte en plats, det är en känsla. * Var modig och våga prova nytt!
* Allt är möjligt om du vill och jobbar för det.
Besöket på “Historiska museet”
Som avslutning på projektet Forntiden åkte vi till Historiska Museet för en guidad visning.
Vi fick en mycket lärorik och rolig utflykt. Tack till alla föräldrar som följde med.




Här med avslutar vi Forntidsprojektet och hoppas ni föräldrar kommer och tittar på det eleverna skapat under projektets gång på Skolansdag.
Hälsningar elever och pedagoger i Saturnus