Läsresan – beskrivande text om karaktär och miljö.
De senaste två kapitlen i läsresan har vi fått öva på att skriva texter med mer beskrivande text. Vi har pratat om hur viktigt det är att vi beskriver så tydligt vi kan om vår huvudkaraktär samt miljön där berättelsen utspelar sig. Vi fick börja med att beskriva björnen Julle som skulle föreställa vår huvudkaraktär. Här fick vi utgå från en bild på en björn och ställde oss frågor som: Hur ser han ut? Vad har han på sig? Vilken känsla tror vi han har? Vart är han påväg? Cyklar han fort eller tar han det långsamt. Vi började med att bara samtala om honom samtidigt som vi skrev upp stödord på tavlan: röd hjälm, blå väska, snabb, cykel, blommor i cykelkorgen, söt och glad. Därefter fick eleverna på egen hand välja de ord som hen ville använda sig av i sin tankekarta kring björnen. När vi sedan hade skrivit ned våra ord började vi skriva en beskrivande text om vår björn.
I nästa kapitel så fick vi återigen öva på att beskriva och den här gången så fick vi göra på samma sätt som med björnen Julle men den här gången kring en trädkoja, dvs vi skulle nu skriva en miljöbeskrivning. Vart är trädkojan? Hur ser trädkojan ut? Hur ser det ut runt om trädkojan? Här samlade vi på oss ord som: högt uppe, blå och gula lampor, nio steg i repstegen, fåglar, staket och brun. För att därefter skriva en beskrivande text om trädkojan en text som skulle få läsaren att förstå bilden utan att behöva titta på den. Därefter fick de rita sin egen trädkoja som hen beskrivit med alla de saker som hen hade valt att nämna i texten. När vi hade skrivit texten så rättade vi texten för att därefter skriva rent i våra blå finskrivningsböcker.




Läsning i klassrummet – sommaravslutningens rulltårta
Vi är nu i full gång med att läsa, lite varje dag. Eleverna läser kort som lite längre böcker allt utifrån deras nivå. Därefter så skriver de av boken bokrygg och sätter upp i fönstret följt av att de skriver en bokrecension. Bokryggarna kommer som vi pratade om under vårt föräldramöte bli en lika lång rulltårta under vår gemensamma sommaravslutning. Så hoppas ni alla är taggade på att baka för barnen är peppade.

Matematik – klockan
Nu har vi äntligen kommit igång med kapitlet om vår analoga klocka. Vi har pratat om timvisaren och minutvisaren och vad det är de faktiskt visar. Vi pratade om hur klockan ser ut om den är hel ex om klockan är 4. Samt hur klockan ser ut när den är halv ex halv fem. Eleverna fick även detta med sig hem i läxa för att öva vidare hemma. Vi tittade även på programserien: Tidsakuten på UR avsnitten: Timmar och visare samt avsnittet Halvtimmar.

Vårstädning med Hattparad
Våren firades in med vårstädning och hattparad där vi alla skapat fina hattar utifrån vårt projekt “Vårt samhälle” Eleverna fick här antingen välja att skapa ett samhälle eller skapa en hatt där man visade ett yrke. Alla var så engagerade under vårstädningen. Vår Hattparad som varje år leds av Saturnus blev även den en succé med uppvisning av hattar, samtal om våra projekt, uppläsning av vårdikter samt gemensam allsång.







