Tänk att det redan har gått en hel ordinarie vecka här på mellanstadiet. Under veckan som varit har vi startat upp en del projekt, mindre som större. I svenska har vi haft ett minitema kring “drömmar” och i SO har vi startat upp geografi och temat “Sverigeresan”. Vi kommer även att läsa Nils Holgersson underbara resa genom Sverige samt titta på den rafflande serien Geografens testamente. Mycket grejer är det! 

Tips!  Tänk också på att ta med extra kläder samt kläder som tål en del regn och rusk. Eleverna kommer att vara ute i olika vädertyper här i skolan och behöver därför vara rustade för det…

Vad gör en geograf egentligen? 

Månadens Fokus:   

Tänk att dessa små ord kan ha så stor betydelse för att få oss att känna tillhörighet, bli sedda och känna trygghet. Dessa små ord är bland de viktigaste vi har. Det är det första vi borde få höra varje morgon när vi kommer till skolan och är ju också så uppskattat att få höra. 

Idag, under vår mentorstid,  tränade vi på att säga dessa små härliga ord. Vi startade hela lektionen med att bjuda på något lite extra gott. Bara för att vi kan. Bara för att vi vill. Bara för att våra härliga elever förtjänar det. 

Sen var det ju lite av ett experiment också… 7 st elever sa tack efter att ha fått höra “varsågod” till en kaka. Vi fick sedan ett fint och reflekterande samtal kring hur vi kan visa uppskattning till varandra på olika sätt. Inte bara för att man ska få eller får något, utan för att man vill att andra ska känna trygghet, inkludering och tillhörighet. Vi kom också fram till att med ett enkelt “hej” varje morgon kommer man långt. Så vi började att öva redan där och då på det. Alla hälsade sedan på alla. Man tog i hand, sa hej och berättade sitt namn. Många leenden blev det:) 

Avslutningsvis pratade vi sedan om vad en hemlig kompis kan vara. Vad skulle syftet med en sådan vara och varför ska vi ha det? Även här fick vi många fina reflektioner och tankar kring varför detta kan vara en bra idé och hur man kan göra. Sprida glädje, kamratskap och trygghet kan nog sammanfattas ganska bra. Under nästa mentorstid kommer vi att gissa vem som varit ens hemliga kompis. De som var frånvarande idag kommer att få en hemlig kompis så fort man är tillbaka i skolan. 

Övrig information:

Fotbollsplanen

På skolans fotbollsplan spelar vi skolfotboll. Skolfotboll är till för alla. Det innebär att det inte är okej med svordomar eller tacklingar. Om du ska spela fotboll på skolans fotbollsplan behöver du till exempel kunna försöka ta bollen från en motspelare utan att knuffa till motspelaren. Du behöver också kunna bli arg utan att slåss eller använda fula ord. 

En vuxen måste vara på fotbollsplanen när fotboll spelas. Om ingen finns på fotbollsplanen när ni vill spela behöver ni säga till en vuxen.

Vi kör blandade lag. Vi kör exempelvis inte 4:or mot 5:or, eller killar mot tjejer. Lag delas in genom att knacka rygg. Nya spelare som tillkommer får alltid vara med, och delas in i befintliga lag när de kommer.

Du tar ansvar för ditt beteende – oavsett vad andra gör. Du kan inte styra vad andra gör – utan bara vad du själv gör. Om någon annan är kaxig eller bryter regler betyder det inte att du får göra tillbaka. Att behöva skydda sig själv mot knuffar, sparkar eller slag är förstås en sak. Men att ge tillbaka efter att någon har betett sig illa mot dig är inte självförsvar. Säg ifrån och ta hjälp av en vuxen. Gå ifrån fotbollsplanen och lugna ner dig, om du blir så arg att du inte kan spela schysst utan svordomar.  Så tänk gärna på det. 

Kommande datum och aktiviteter: 
V. 36 
Tisdag 5/9Glöm inte att lämna in läxan “Mitt smultronställe”. Vi kommer under lektionen gå igenom alla spännande platser tillsammans:) 
V. 37Onsdag 13/9 Föräldramöte 17:30

Tack och hej från pedagogerna i Jupiter, genom Åsa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *