Geografi – Europa

Vi har sedan läsårsstart arbetat med Europas geografi under lektioner i svenska och SO. Europas geografi ett brett tema som behandlar både naturgeografi och kulturgeografi såväl som namngeografi. Mars-elevernas favorit är serien Geografens testamente, där vi får följa Holger Nilsson, Mortensen och Esmé genom Europa. Varje vecka ser vi ett-två avsnitt och lär oss sedan mer om länderna de besöker samt olika geografiska fenomen kopplade till avsnitten.

Vi använder framförallt vår Europa-bok och kartbok för att söka fakta och gör sedan uppgifter på arbetsblad som vi klistrar in våra sugarbooks. Vi har bland annat lärt oss om gradnät, kontinentalplattor, vulkaner, jordbävningar, bildning av berg, erosion, klimat, natur och naturtillgångar. Dessutom har vi tittat närmare på hur människor lever och bor i olika delar, varför städer ligger där de ligger och hur man använder en kartbok. I arbetet med länderna har vi också berört historiska och samtida händelser som t ex andra världskriget, bildandet och upplösningen av Sovjetunionen, Hansan och kriget i Ukraina.

Exempel på frågeställningar vi diskuterat är:
Varför ligger Island där det ligger?
Varför är det varmare i norra Norge jämfört med lika långt norrut i Ryssland?
Varför är Skanderna lägre och rundare än Alperna?
Varför är det lite märkligt att Madrid ligger där det ligger?

Parallellt med detta övar vi också på Europas namngeografi, samt läser boken Fröken Europa som handlar om en åk 5:a som gör magiska reser genom tid och rum i Europas länder.

Nu börjar det snart bli dags att sammanfatta arbetet och stämma av vad vi lärt oss. Innan dess ska vi se sista avsnittet av Geografens testamente, ha förhör på floder och bergskedjor samt lära oss mer om förnybara- och icke-förnybara energikällor samt migration.

Exempel på frågeställningar vi kommer diskutera är:
Varför flyttar människor?
Vilken energikälla skulle du säga är bäst för natur och miljö? Varför?
Vilken energikälla skulle du välja bort med hänsyn till natur och miljö? Varför?

Vandring runt Björnö

I torsdags njöt vi av en härlig vandring i Björnö naturreservat. Vilken lyx att vi har sådan natur så nära oss!

Läsning gav disco

Idag var det så dags för det efterlängtade belönings-discot! Den största belöningen är ju faktiskt att all träning har höjt era resultat i läsning rejält. Bra jobbat! Som en liten extra belöning för allt slit var ni lovade disco och idag var alltså dagen ni diskade loss rejält.

2 Comments

  1. Vad härligt med vandring, disco och läsning!

  2. Wow! Vilket jobb ni har gjort! Så kul med ett belöningsdisco. Vilket drag ni verkar haft.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *