Nu är vi ordentligt igång! Hösten är här, med tecken såsom frost och färgfest i trädkronorna och vi ser höstlovet komma emot oss. Innan dess är det många projekt som ska göras klart och komma i mål och det ser vi fram emot. 

Tre fjärdedelar av utvecklingssamtalen är avklarade, tack för trevliga samtal. Kul att höra att så många av er positiva till så många olika saker! Kom ihåg att ni alltid kan höra av er till ämneslärare och andra berörda vuxna med det som behöver lyftas. Vi gör det här tillsammans! 

Lemshagaspelen

Lemshagaspelen gick av stapeln enligt tradition. Denna gång utan hällregn och vilken dag vi hade! Lärarna var alldeles hesa efter allt hejande och det var så fint att se er samarbeta, friidrotta, peppa varandra, samla poäng på olika sätt, slå personliga rekord och göra ert bästa. Det gjorde vi bra!

Klassråd

Vi har smygit igång med klassråd igen enligt vår plan för hur de ska gå till. Ni har utsett representanter för olika förtroendeuppdrag och vi ser fram emot att se utvecklingen nu när allt rullar igång ordentligt. Vi har börjat samla in tankar och idéer kring det som ni vill fortsätta driva framåt och arbeta vidare med. Detta är för att tydliggöra och förstärka möjligheterna till elevinflytande och medbestämmande i Ladan.

Engelska

Nu har vi börjat vänja oss så smått vid nya läromedlet PEAK där vi nu även fått tillgång till den digitala plattformen. Det är i den digitala boken som ni har uppgifter i läxa, att öva på osv. Var noga med att se till att du har koll på var genvägen är på din iPad! Läxan/uppgifter lägger jag alltid på Meitner, men det går inte att länka till just din sida på PEAK, så du behöver veta var du går in till själva boken. 

Vi har nu temaområde The Caribbean och vi har läst, pratat, tittat på video, lyssnat och svarat på frågor kring dess olika innehåll. Vi har t ex diskuterat slaveriet i Karibien och stött på bl a The Maroons och Nanny, som var en riktig kämpe. Ljudfilen om HBTQ-peroners levnadsvillkor på Jamaika berörde också en hel del och skapade reflektioner som vi delade. Vi kommer fortsätta med The Caribbean fram till praon, nu med podcasts och skriftliga uppgifter. Eftersom många i klassen gillar musik gled vi också in på det temat förra veckan. Länge leve spontaninslag i undervisningen med Bob Marley till Rihanna till Tom Hollands lip synk. Det är så roligt att ha lektioner med er! 

Challenge: Om någon känner sig peppad så är det fritt fram att skapa musik quiz eller kahoot eller annat som vi kan lägga in i de långa lektionerna, då givetvis kring The Caribbean. Bring it on!

Svenska

Idag har båda klasserna läst de kapitel i boken “En stark nolla” som handlar om äldre män som kontaktar ungdomar på nätet. Det framkommer att männen hävdar att det inte är olagligt och därför har de inget att skämmas över. I boken framstår tydligt att det är moraliskt fel. Huvudrollen som är 14 år, men säger att hen är 15 år, har tillsammans med en jämnårig kompis smitt en plan där två äldre män ska träffa varandra istället för att träffa de unga tjejerna som de tror att de ska möta. 

Samtalet efter läsningen handlade bland annat om varför tonåringarna inte valt att prata med någon vuxen om att en äldre man kontaktat dem. Detta trots att de båda tydligt ogillar kontakten. Svaret som framkom i gruppen är att ungdomarna inte pratar med oss vuxna för att de vuxna inte förstår. Risken är stor att man blir bestraffad med att t.ex. ens skärm begränsas. Några lyfte också känslan av skam, dels om man kanske själv skrivit saker som inte varit helt sanna och dels om man känner att man borde kunnat förstå att man blev lurad. 

Jag har med detta försökt lyfta in vikten av vettiga vuxna på nätet och att vi vuxna alltid är de som har ansvar. Om det kommer upp frågor eller funderingar hemma så hör gärna av er till mig (Maria). 

Ekologi och tångskogsprojekt

Vi fortsätter arbetet med ekologi och har bl a tagit tångprover i Björkviks båthamn som vi undersökt. Vi har även genomfört biologiska experiment på oss själva och insett att vi ej har fotosyntes. Dessutom har vi kokat överlevnadssoppa på stormkök. I bildspelet hittar du härliga foton. Som en insats för ekosystemet jorden – visst äter du väl mer vegetariskt?!

Prao

Eleverna är igång med att söka praoplats. Härligt att höra när de stolt berättar att de fått plats. Praoinformationen finns på Meitner och vi önskar få in alla blanketter innan höstlovet, alltså v 43.

Höstlov/läslov

Lovet äger rum hela vecka 44. Eleverna kommer då få i uppgift att läsa varje dag. De får själva välja bok men önskar de tips så finns Maria och vi andra här för att stötta.

Fem snabba

  • Inga skor i matsalen från och med måndag.
  • Kolla Meitner för alla uppgifter, läxor, prov och info.
  • Om du är frånvarande är du själv ansvarig att kontakta lärarna och se vad du behöver göra. Läxhjälpen och provtiden finns!
  • Kontakta undervisande lärare, berörd vuxen så fort det är något ni undrar.
  • Hitta praoplats innan vecka 43 och kontakta oss mentorer om något krånglar.

Bildspel

Vi avslutar med ett bildspel med ett axplock av det vi gör och hur vi har det.

Vi är så tacksamma över er! Ha det bäst!

Ps. Kommer vi se mer av det här tro…?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *