Hej alla fantastiska Solar!

Ännu en månad har flugit förbi i full fart! Vi har hunnit med många olika saker i de olika ämnena, vissa projekt har avslutats och nya har tagits vid. Vi har haft lite pausvila i form av höstlov/läslov – ett välbehövligt sådant! Ni har jobbat hårt under första delen av terminen – nu kör vi vidare den sista delen av terminen. Det är så roligt att se ert slit och er utveckling – ni gör ett fantastiskt jobb alla Solar!

Elevinflytande – klassråd

Vi har smygit igång med klassråd igen enligt vår plan för hur de ska gå till. Vi har samlat in tankar och idéer kring det som ni vill fortsätta driva framåt och arbeta vidare med. Detta är för att tydliggöra och förstärka möjligheterna till elevinflytande och medbestämmande i Ladan. Det kom upp många olika saker som solarna ville driva vidare bl a digital busstabell, Romme på allaktivitetsdagen, spel på iPad – vitlista, klassen bestämmer mat under en vecka. De fick tid på en mentorstimme att starta processen kring sina idéer för att sedan driva vidare dem på egen hand.

Kunskap

Vi har startat upp med nytt område i no – kemi och närmare bestämt organisk kemi eller kol- och kolföreningarnas kemi. Utan kolatomer skulle livet inte finnas! Kolatomen har så speciella egenskaper att den är helt nödvändig för att det ska finnas liv. Men den är också en väldigt viktig byggsten i massor av saker runt omkring oss, som mat, kläder, trä, papper, smink, plast, bränslen och massa annat. Vi jobbar med olika arbetssätt för att förstå detta bl a genom olika rutiner, läsa olika vetenskapliga texter och genomföra experiment. Vi har bl a undersökt vilka vardagliga produkter som innehåller kol och hur aktivt kol fungerar.

Invigning av våra nya möbler i Ladan

Inför höstterminen 23 fick vi möjlighet att investera i nya stolar och bord i klassrummen samt i våra gemensamma ytor i Ladan. Vi är så glada och stolta över detta så det ville vi såklart fira! Vår rektor Patrik höll tal, eleverna i husrådet klippte band och vi skålade med cider.

Muntliga nationella prov

Onsdag 15/11 kommer ni att genomföra de muntliga nationella proven i svenska, engelska och matte (en del av er genomför engelskan på torsdag 16/11). All info om tider och grupper finns nu ute på meitner. Eleverna kommer bara hit och gör sina prov och sedan får de åka hem. Det finns möjlighet att äta lunch på skolan för de som vill. Under veckan har vi gått igenom struktur och information kring proven och ni har fått sitta i era par/grupper och träna på gamla nationella prov på engelska-, matte och svenskalektionerna.

SYV-samtal

I veckan har det gått ut en inbjudan till alla era barn för att träffa Daniel, vår SYV. Alla elever har fått en länk som de bokar upp sig via för att träffa honom. Först till kvarn gäller med tiderna. Det är inget tvång att boka upp sig på ett samtal – men en möjlighet!

Gymnasiemässan

I år är gymnasiemässan på plats igen och vi kommer att besöka den tillsammans med eleverna under en av dagarna. Mer info kommer på meitner. Vi vill även upplysa er om att de i år har föräldrakväll onsdagen den 22/11 på gymnasiemässan. Mer info finns här: https://www.gymnasiemassan.nu/.

Prao

Eleverna är igång med att söka praoplats. Härligt att höra när de stolt berättar att de fått plats. Praoblanketter finns att hämta hos oss mentorer. Vi behöver få in dem senast fredag v 48 för att se att alla fått en plats. Kontakta oss mentorer om något krånglar!

5 viktiga!

  • Se till att din iPad är laddad till lektionerna!
  • Kom i tid till lektionerna!
  • Kolla Meitner för alla uppgifter, läxor, prov och info.
  • Om du är frånvarande är du själv ansvarig att kontakta lärarna och se vad du behöver göra. Läxhjälpen och provtiden finns!
  • Kontakta undervisande lärare, berörd vuxen så fort det är något ni undrar.

Ha en fin hösthelg!

/Charlotta, Marie och Madelene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *