Vi avslutade förra veckan med flaggan i topp och firade tillsammans “Hållbarhetsdagen Grön-flagg”, skolans insats för ett hållbarare samhälle. Tillsammans med grön-flagggruppen har Malin tagit fram upplägg för dagen. En av bilderna visar en blåstångsutklädd Malin med representanter från Merkurius som håller i Flagghissning. Andra inslag var bland andra återvinninngsspel “caps-i-rad”, miljöquiz och vegetarisk mat.

Skolans kör är igång och i år är det jag, Maria som håller i den. Det är väldigt glädjande att så många av våra elever i Merkurius deltar i år. Vi har redan övat några gånger och många sånger sitter redan fint. 

I svenskan har vi avslutat läsning av boken “En stark nolla”. Vi kommer under de närmaste veckorna arbeta med att skriva ett reportage om vår praoplats. De har fått förbereda intervjufrågor som de 

På engelskan har vi nu avslutat området The Caribbean, med en dundrande filmlektion. Innan dess skrev vi faktatexter, övade på att göra radioreklam, läste om olika människor i Karibien, slaveriets historia i området, såg videos om Moko Jumbies, lyssnade på radioprogram om HBTQI-personers livsvillkor i Jamaica. 

I nästa område förflyttar vi oss norrut från Karibien och sätter igång med skönlitteratur och läsning av en bok som utspelar sig någonstans i Nordamerika. Det projektet kommer att knyta ihop läsning med diskussioner och skrivande, historia och mänskliga rättigheter, kolonisation här och på andra ställen, mående och funktionalitet, fördomar, förutsättningar, vänskap, kärlek och mycket mer. Som ni förstår är det ganska mycket som ska in, så projektet kommer att pågå till sportlovet, kanske längre. Mer information och detaljplaner kommer på Meitner när vi drar igång. 

På NO:n har vi precis innan höstlovet avslutat vårt ekologiprojekt med ett begreppsprov och en vernissage av elevernas fina postrar i Tångskogsprojektet. Vi har följt en forskares arbete från att läsa in oss på faktabakgrund via hypotes till undersökning, resultat med analys och avslutat med att sammanställa allt och även ta en blick framåt. Klassen i samråd med flera lärare har sedan röstat fram Leia, Collin och Hugos posterbidrag “Nere på botten” som skolans representanter vid avslutningskonferensen på Nobelprismuseet den 8 december. Denna poster kommer sedan stå utställd på museet kommande år. samtliga elever har slitit bra med denna uppgift och några andra bidrag som fick fina omdömen och höga röster är de på bilderna.

Efter en trevlig postervernissage med mingel och snacks avslutade vi med lite klassmys med halloweentema – vi lekte en “scull-lek”, ritade pumpor på samarbetsvis, minglade till musik och åt S´mores. En mysig rolig stund som Merkurius gjort sig väl förtjänta av med massor av fina insatser veckorna innan lovet.

Prao

Denna vecka är eleverna ute på sin efterlängtade prao. Vi ser fram emot att höra allas intryck från veckan. Vi har även, tillsammans med klassen, beslutat att nästa praoperiod kommer ligga under våren i åttan istället för i nian då mycket annat händer. V 17 är det alltså dags för nästa prao så att om man redan nu vill höra sig för på en plats där man vill vara så går det bra. 

Med önskan om en fortsatt härlig november! /Merkurius mentorsteam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *