Nu börjar resan på riktigt! Ja, vi har nu haft en tid tillsammans där vi fått chans att börja lära känna varandra. Det har också varit en tid för er venusar att lära känna lokaler, rutiner och nya metoder. Därav har saker nu blivit lite tydligare, lite mer förståeligt och lite mer begripligt. Självklart betyder detta inte att ni har koll på allt men tillräckligt för att vår resa ska kunna ta fart ordentligt! Därför ska det bli kul att se hur långt vi kan komma denna termin, tillsammans!

Mot utvecklingssamtalen v.6 (må-on em) – På vår resa är det så klart bra att vi stannar upp, ser hur det går, blickar framåt och snart är det dags för ett sådant viktigt tillfälle. Börja redan nu fundera hur läget är. Hur går det med de satta målen och vad har dykt upp som nya intressanta mål? I skolan kommer vi lägga tid på att dels prata i olika ämnen vad vi kan se som viktigt/smart där. Sedan jobbar vi med att förbereda samtalen och presentationerna som ni elever har med er. Vi vill verkligen att alla kommer med god koll till samtalen och ert sista uppdrag innan samtalet är att ni venusar går igenom det ni tänkt hemma mer er vårdnadshavare.

Innan jul ville vi lyfta språkets betydelse för hur det vi har det i våra klasser. Vi ser detta som en viktig del i det vi kallar ”klassmart”. Här har vi t ex utgått ifrån uttryck som förekommer och hur dessa kan uppfattas och vad som händer om man uttrycker sig på detta sätt. Diskussioner och reflektion är som vi ser en viktig väg framåt. Språkfokus fortsätter under mentorstimmar framöver men vi har fler fokus under dessa pass. Närmast kommer eleverna vara med och analysera de första enkätsvaren vi fått in i våra nya enkät. Vi vill från och med nu ge alla elever ytterligare ett sätt att förmedla viktiga saker, medbestämmande. Dels i själva enkäten och dels i analysen efter. Tanken är att analysen ska leda till förslag på hur vi kan få bra säker än bättre och saker som är mindre bra att bli bra.

I so-klassrummet är lagar fortsatt i fokus. Nu söker vi svar på vem som har makt över lagarna. Vi letar ”spelare”,  aktörer, som kan påverka lagar i ett land. Här återfinner vi media och dess roll i samhället och nu gällande lagar. Riksdag & regering är andra aktörer som vi nu lyfter fram, men vi kommer även synliggöra hur alla kan vara med och påverka dessa lagar.

Innan jul slog vi ett slag för vårens bok i Ladan. Missade du det vill vi så klart nu lyfta fram Anders Hansens bok ”Depphjärnan”igen. Vi kommer läsa den med eleverna och passa gärna på att läsa denna hemma också då den verkligen ger inblick i saker som rör oss alla; människors välmående.

Under våren kommer också ha den återkommande inspirationsmässan att gå av stapeln. Detta är en fin möjlighet för er elever att få träffa intressanta personer. För er vårdnadshavare är detta också en möjlighet att dela med er av era erfarenheter. Se inbjudan och känn er varmt välkomna!!

En sista uppmaning är, som vi tidigare sagt, att tveka inte att höra av er till oss mentorer om det är något! 

Tills vi hörs och ses önskar vi nu er alla en fin ”resa” med fin fart framåt!

/Venusteamet 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *