Hej alla jupiterelever med föräldrar!

Först och främst, tack så mycket för de fina julklapparna vi fick överlämnade på avslutningsdagen. Så mycket gott som verkligen satte guldkant på julfirandet! Stort tack!

Innan jullovet drabbades våra klasser av stor frånvaro både bland barn och personal. Det har gjort att vi i nuläget ligger lite efter i bland annat matematiken men det tar vi snart igen. Januari har börjat bättre och vi har nästintill full närvaro vilket är glädjande. Innan vi sa hejdå till varandra för att gå på jullov hann vi med både filminspelning och luciafirande. Josefine som höll i matematiklektionen som spelades in var väldig nöjd med hur det hela fortlöpt. Trots att lite nervositet rådde i elevgruppen så gick det hela precis som filmteamet hoppats. Inga omtagningar utan det var renodlade proffs vi så småningom kommer att skåda på den vita undervisningsduken.

Vädret var också med oss under december som bjöd på snö och minusgrader. Aktiviteten var hög på rasterna och många timmar tillbringades i pulkabacken. Att Lemshaga har en helt fantastisk närmiljö blir man påmind om när rosiga snöiga barn ramlar in efter rasterna med andan i halsen.

Nu lämnar vi höstterminen bakom oss och blickar fram emot vårterminen

Ett av skolans treårsmål är att främja psykiskt välmående hos våra barn. En stor satsning har gjorts på inköp av böcker skrivna av författaren och psykiatern Anders Hansen. Beroende på årskurs kommer ingångarna och böckerna vara lite olika. I årskurs 4 kommer vi att arbeta med boken skärmhjärnan junior. Vår förhoppning är att detta viktiga område ska skapa stort engagemang, förståelse och självreflektion både bland elever, personal samt föräldrar. Att barn (även vuxna) tillbringar alldeles för mycket tid framför skärmar är bekant för de flesta. Men frågan är, hur får vi våra barn att på riktigt börja reflektera över sitt användande, blir mer medveten om hur, när och varför man använder skärm. Vi kommer ägna flertalet mentorstider framöver till arbete kring detta viktiga område. Båda jag och Åsa har mängder med idéer som vi kommer presentera framöver. Hoppas ni följer med oss på tåget!

Matematik

Just nu arbetar vi med området bråk. Ett område som vi kommer att stanna kvar vid ett tag. Inom kort kommer vi även att ha ett matematikprov, vilket egentligen skulle ägt rum i december men pga sjukdom fick skjutas upp. Under tisdag kommer både tid för detta meddelas samt material att delas ut.

No

Under hösten arbetade vi väldigt intensivt med våra naturrutor ett arbete som kommer att fortsätta till våren men som just nu står på paus. Istället har vi nu börjat ett nytt område inom kemin där vi ska fördjupa oss i materiens uppbyggnad samt titta närmre på några enkla partikelmodeller. Vidare ska vi också lära oss om indelning av ämnen och material utifrån egenskaperna löslighet, lednings­förmåga, surt eller basiskt. I förra vecka inledde vi med The big bang – var kommer allt i från ursprungligen.

Med önskan om en fortsatt trevlig vecka!

Cristin, Åsa & Åsa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *