Hej igen alla Merkuriusfamiljer!

Hoppas att ni haft en härlig mysig rolig avkopplande jul!

Tångskogsjakten från start i september till mål i december

Projektet som inleddes i augusti-september med tångplanteinhämtning och inventering av mångfalden av arter på lab har nu fått sitt slut. Leia, Hugo K och Collin från Merkurius Grön åkte till Nobelmuseet den 7-8/12 och representerade Lemshaga och klassen tillsammans med trettiotalet andra skolor från hela Östersjökusten. 

Allt arbete vi lagt ner på att studera ekosystemet i tångskogen till att skicka in tångtoppar för tungmetallanalys, diskutera och analysera resultat och skriva vetenskapliga posters fick ett värdigt slut. Gruppen som vann Postervernissagen på skolan fick presentera sina arbeten för flera andra skolor i ett digitalt meet där feedback delades ut av både forskare och andra elever. Vinsten innebar en lyxig hotellövernattning i Gamla Stan och en heldag med projektavslutning. Efter en gedigen hotellfrukost begav vi oss till Nobelmuseet för rundvisning och träff med projektledarna och forskarna. Vi promenerade sedan ner till kajen och åkte över till Kastellholmen och Kolskjulet där det serverades god vegetarisk lunch och flera olika föredrag om projektets resultat. Se Nobelprismuseet: https://nobelprizemuseum.se/skola/tangskogsjakten-2023-ars-projekt-i-forskarhjalpen/

Forskarna presenterar undersökningens resultat: https://www.youtube.com/watch?v=T3EmjBAEc8M&t=49s 

Extra intressant var att få veta att tångplantorna innehöll en del Kadmium och Arsenik vilket gör att om man vill kompostera med tång så bör man blanda ut den med vanlig jord. Annat positivt intressant var att skolornas samlade undersökningar visar på positiv tillväxt sommaren 2023 och att den biologiska mångfalden visar på en tångskog i Östersjön som på många platser mår helt okej. Forskarna Lena Kautsky och Ellen Schagerström poängterar det unika i att så många tångplantor samlats in både vår och höst vilket gett ett fantastiskt forskningunderlag som ännu inte är klart.

Efter maten fick vi även möta några olika intresseorganisationer, där Rena Mälaren – Hands2Ocean https://www.hands2ocean.se/om-oss gav så starkt intryck så vi planerar att delta i en skräpuppsamling från Stockholms vatten i maj. Vi fick se galna bilder på mängden av t.ex. bildäck och elsparkcyklar som dykarna hämtar upp. Aktivt miljöarbete på riktigt!

Dagen avslutades tillbaka på Nobelprismuseet med lite problemlösning, prisutdelning och ett uppskattat möte med årets nobelpristagare i medicin – Katalin Kariko – som varit med och forskat fram vaccinet mot Covid -19. Hon berättade personligt om sitt liv och vägen fram till naturvetenskapens finaste pris. https://sv.wikipedia.org/wiki/Katalin_Karik%C3%B3 Eleverna fick chansen att ställa frågor och Hugo ställde frågan: “Vad är det bästa med att vara vetenskapsman och har du några tips till oss?” Katalins tips för att nå framgång var ungefär “Välj något som intresserar dig och ha roligt och ansträng dig så blir det ännu roligare. Då är det lättare att bli bra på det man gör”. Och bra har alla klassens ungdomar genomfört detta projekt – alla fick Nobelmedalj – i choklad.

Julavslutning på is

Ladan avslutade terminen med en härlig friluftsdag på is – skridskor eller långpromenad – med korvgrillning och häng på Ekvallen. Det var positiv stämning trots en del kalla händer och vi är glada över våra fina elever som kämpat med allt skolarbete in i det sista. Alla var verkligen värda ett härligt jullov efter den senaste tidens slutarbeten och prov i många ämnen. Inför kommande termin planerar vi att försöka sprida ut de större uppgifterna mer.

Välmående-kick-off i snön

Som ett led i vårt nya projekt om Välmående läser vi boken “Depphjärnan för unga” av Anders Hansen och kommer prata mycket om hur vi kan agera och samarbeta för att både vi själva och andra ska trivas och må bättre. Detta är viktigt både för den egna hälsan men också för möjligheterna att tillägna sig skolarbetet. Några saker som forskning visat kan öka detta med välmående är utevistelse, fysisk aktivitet, dagsljus, gemenskap och skratt. Så vi inledde projektet i Lemshagas pulkabacke med massor av åkning och mys vid levande brasa med varm choklad. Det blev en positiv stund trots kylan och vi är glada över alla elever som deltog aktivt och glatt trots att det var en hel del som önskat att de haft riktiga vinterkläder. Det hör tonåren till att åka pulka i jeans med isiga fingrar och fladdrande hår! Huvudsaken att man är med och har roligt – det skapar gemenskap!

Några datum att ha koll på framöver:

v. 5 : 2/2 Allaktivitetsdag (valbar aktivitets/friluftsdag ute eller inne)

v. 6 : 5 – 7/2 Utvecklingssamtal eftermiddagstid (bokninglänk kommer under veckan)

v. 9 : Sportlov

v. 11 : 13/3 Inspirationsmässa (se inbjudan)

v. 11 och 12 Besök på ungdomsmottagningen tor fm

v. 14 : påsklov

v. 17 : 22/4 Föräldramöte med SYV-info (inför gymnasieval, i god tid) kl 18.00

v. 18 : PRAO (flyttad från v. 17 pga lärarnas NP-rättning, onsdag 1/5 ledigt)

Med önskan om en bra ljusnande vårtermin! 

Hälsningar Merkuriusmentorerna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *