Nu var det dags för ett nytt månadsbrev då tiden, som alltid, går alldeles för fort:) Sen vi skrev sist så har vi hunnit med både vår roliga Fair Play Cup samt dagens Alla-aktivitetsdag som skedde i form av bad och plask på förmiddagen, hamburger-race till lunch och till sist skridskoåkande proffs på isen i Gurraberg. Hon, ketchup-tanten,  som spritsade ketchup till hamburgarna verkar ha gillat sin uppgift lite extra mycket:) Temadagen “Dags för Gala” var också en skojsig sak vi hann med under tiden som vi lär oss massa viktiga saker. 

På medeltiden sas det att man kunde känna doften av staden fler timmar innan man kom dit? Hur kom det sig och vad berodde det på? 

Stanken av staden, doften av världen: https://www.lemshaga.se/wp-content/uploads/2024/02/Stanken-av-staden-doften-av-världen.pdf

Månadens (2) Fokus:  

I ämnet svenska har vi under en längre tid skrivit på en roman vars titel är Tidsmaskinen. Det är en spännande roman där vi uppfunnit en tidsmaskin och sedan åkt med i tiden. Vi har bevittnat såväl historiska händelser som rest in i framtiden och upptäckt knasiga djur och apparater. Det har varit en härlig skrivprocess och jag tycker verkligen att alla har utvecklats i sitt skrivande så bra. Vi har arbetat metodiskt och skrivit ett kapitel per vecka ungefär. Därefter fick eleverna en checklista för att kunna bearbeta texterna igenom, precis så som riktiga författare gör. Avslutningsvis har eleverna denna vecka gjort en egen framsida till sin roman. Som alltid är fröken hård med noggrannhet och attans vad flitiga de är och så engagerade i sina arbeten. Studieron och engagemanget har varit på topp!

Innan vi avslutar projektet helt och de får ta med sig sina romaner hem för er att njuta av, så ska vi ha boksamtal och läsa för varandra.  


I SO har vi bytt till ämnet historia och dykt ned i medeltidens mörka men fredliga tid. Mycket kan man säga om medeltiden och det är en hel del som fascinerar och lockar och det är inte svårt att väcka elevernas nyfikenhet här. Att medeltiden fick just namnet medeltiden är faktiskt också lite roligt i sig… De som levde efter denna tid tyckte att just denna tid var en tråkig mellantid så därför gav de denna epok sitt namn. Ja, mycket kan man säga om denna tid med tråkigt kan man väl ändå inte anklaga medeltiden för att ha varit… Eller vad säger ni? 

Vi delar upp temat i olika delmoment och hittills har vi exempelvis tittat på hur staden Stockholm blev till, hur den stora massan bönderna hade det och hur det var med borgarna. Vilka yrken fanns och hur var hygienen egentligen i staden denna tid? Fråga gärna era kids vad “Löskefolk” var? 

En sak vi också tittat på var hur häxprocesserna började. Visserligen var det stora häxeri-drevet på 1600-talet efter medeltiden, men det började här och det behöver vi förstå och reflektera kring. Hur kunde det exempelvis gå så långt att man i Torsåker i slutet på 1600-talet avrättade 71 oskyldiga människor för häxeri? Vad föranledde detta? Och vad hände med vår rättssäkerhet? Som uppgift fick eleverna göra en serie kring detta och använda de begrepp som vi pratat om. Vad var en kättare och vilka var de där personerna som kallades för inkvisitorer för några? I klassrummen finns dessa konstverk och passa gärna på att titta på dem när ni kommer på era utvecklingssamtal vetja! 

Övrig information:

Tuggumi

Vi har upptäckt att flera av eleverna har tuggummi med sig till skolan. Det finns faktiskt forskning som visar att tuggummituggande kan ha en positiv effekt på barns koncentrationsförmåga. Men just nu i Jupiter finner vi dock att det tyvärr får motsatt effekt och det tar fokus istället för att ge. En del av dessa gummin hamnar även på lite andra ställen än i papperskorgen när de är färdigtuggade. Med detta i tanke vill vi påpeka att vi inte tuggar tuggummi i skolan just nu och vi behöver er hjälp att se till att det inte kommer till skolan. Skulle detta ändras på något sätt så meddelar vi det tydligt men nu är alltså tuggummin inte tillåtna. Tack! 

Kommande datum och aktiviteter: 

V. 6 Utvecklingssamtal-vecka. 
Eleverna slutar klockan 13:00 måndag, tisdag och onsdag. Övriga dagar är det ordinarie sluttider. 

V. 17 Föräldramöte onsdagen den 24 april 17:30. Välkomna!

Trevlig älg! 

  • från pedagogerna i Jupiter, genom Åsa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *