Hej alla fina Solar!

Den här veckan har vi fått en liten försmak på kommande våren. Så härligt med den värmande solen och eleverna som letar sig ut på rasterna.

Välbefinnande

Just nu arbetar vi med elevernas välbefinnande kopplat till olika saker såsom stämning i klassen och mindset där vi både använder mentorstider och lektioner till att belysa betydelsen av detta på olika sätt. På en av mentorstimmarna försökte vi mentorer förmedla hur fantastiska vi tycker att klasserna är på att ta hand om och hjälpa varandra. Vi tycker att uttrycket tillsammans är vi starka är något som symboliserar Solen. Vi läste en text kopplat till det här från boken Depphjärnan och vi lät därefter eleverna själva reflektera kring detta utifrån uttrycket, men även kring frågeställningar som – Varför är det viktigt att skratta tillsammans? Vad menas med grupptryck? Har ni ett bra grupptryck i klassen? Hur kan ni ta med er detta in i framtiden? Vi berättar mer om det här på kommande föräldramötet.

Engelska

I engelska har vi gått igenom ‘process writing’ och hur vi skriver en Hamburger Text, övat strategier för hör/läs och sen har vi gjort övningsomgångar av gamla nationella prov, samtliga delar. Vi släpper nu fokus på själva provförberedelserna i bemärkelsen att öva prov-formaten, och fokuserar på att fylla på med andra delar av engelskan som också behövs. Vi har också skapat fantastiska filmer Together som vi ska titta på nästa vecka! 

Vi går nu in i en av de, för många, mest intensiva perioderna i grundskolan, med nationella prov, slutbetyg i sikte och gymnasieansökningar. Vi vet att detta skapar oro och stress för många och med det i åtanke startar vi nu projektet ‘Keep Calm And Know Your Own Strength’. Vi väver ihop Depphjärnan För Unga med PEAK 9 och andra källor på engelska. Första lektionen läste vi om Grit och Growth Mindset och det kommer vi att fortsätta med nästa gång också. Sedan tog vi vara på det strålande solskenet och fotograferade bakgrundsbilder till kommande ‘inspirational quotes’. Några av bilderna kan du se i bildspelet.

Inspirationsmässa

Under veckan har eleverna även fått välja olika föreläsningar till nästa veckas årliga Inspirationsmässa. Mässan kommer äga rum på onsdag och det är flera spännande föreläsare som kommer hit och besöker oss. Vi ser framemot en givande eftermiddag tillsammans!

Nationella prov

Veckan innan lovet fick Solen vara med att utpröva ett kommande nationellt prov i svenska. Bra träning och bra övning inför de kommande proven under våren. Vecka 12 kör vi igång med de nationella proven och först ut är svenska. Mer info inför dem skickar Marie ut på Meitner.

Vill ni få koll på när de resterande proven är så gå in och läs här: https://www.skolverket.se/undervisning/grundskolan/nationella-prov-i-grundskolan/provdatum-i-grundskolan

Vi önskar er alla en fin helg! Passa på att ladda batterierna med sådant som gör dig glad och gör dig gott!

Hälsningar från Solenmentorerna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *