Ännu ett händelserikt lov avklarat där vi vävt nya minnen och erbjudit nya möjligheter till utveckling. Verksamhetens schema planerades bland annat utifrån elevernas önskemål där många favoriter i repris erbjöds men vi introducerade också aktiviteter där vi har plan på att fortsätta dessa efter lovet. 

Precis som föregående lov har många aktiviteter varit åldersöverskridande. Med detta arbetssätt strävar vi efter att stärka och utveckla relationerna mellan samtliga elever och därmed öka tryggheten på skolan. 

Nedan lyder beskrivningar på några av de många aktiviteter som vi erbjöd de olika avdelningarna under veckan.

Vi tjuvstartade påsklovet med en grym äggjakt under skärtorsdagen. I slutet av jakten möttes eleverna av självaste påskharen som låg och solade bakom villan.

STORFRITIDS

Pluto, Neptunus, Uranus och Saturnus

Fokus på Mellangårdens avdelningar detta lov låg på äventyr och upplevelser. Under veckan har eleverna erbjuds aktiviteter som utmanar deras förmågor i att utveckla idéer, att kommunicera, problemlösning i handling, balansen mellan aktivitet och vila, utforskande och förståelse av natur och samhälle samt utvecklat sin förmåga till fantasi och skapande. 

ÄVENTYRSPARKEN
Veckans inledande utflykt. Med en lagom lång busstur tog vi oss från skolan till parken efter lunch och möttes av ett inte så tillfredsställande väder – hagel och kyliga vindar. Men det hindrade inte varken pedagoger eller elever till att leka. Energin fullkomligt sprödade och innan det var dags för hemgång bjöds det på varm choklad. Det kunde inte bli bättre!

BÄST I TEST!
Kan man få för många David Sundins? Tveksamt! Under onsdagen kunde man skåda honom lite här och var på Mellangården. Han bjöd eleverna på flera kluriga tester som till exempel resa sig upp efter exakt 100 sekunder och få 13 poäng snabbast. Med hjälp av kvicktänkta och fantasifulla elever kunde testerna lösas på bästa möjliga sätt. Vi avslutade denna dag med att gå igenom testerna och se hur eleverna hade löst uppgifterna på olika sätt. 

SUPER-SPA
Torsdagen startade med en storfavorit: Spa. Pluto förvandlades till en exklusiv salong. I dörren möttes man av flitiga spavärdar som på ett professionellt sätt visade besökarna till de olika stationerna. Salongen erbjöd avslappnande meditations- och yogaövningar och flertalet behandlingar som till exempel pedi- och manikyr. Vårt fantastiska kök bidrog också med en hälsosam smoothie som man kunde avnjuta medan man fick naglarna uppfräschade. I det stora hela en otroligt avkopplande aktivitet där många elever satt hela förmiddagen.

DEN STORA JAKTEN PÅ BULLDEGEN!
Eftermiddagen fortsatte med planer på bullbak. Men personalen hade hört på ryktesvägar att de ökända bulltjuvarna bröderna Kringelström hade skymtats nere i Gustavsbergs centrum. Bröderna var kända för att sno deg så här års och de hade fått nys om att Lemahaga fritids var på gång med bullbakning. Personalen fick vara snabba på att gömma degen. För att eleverna skulle ha en chans att hitta degen och hinna före Kringelströms, hade personalen lämnat kluriga ledtrådar runt om på skolgården. Med hjälp av chiffer och samarbete kunde eleverna lösa pusslet och hann upp till vindskyddet först. Väl där uppe bjöds det på mellis och bullbakning över öppen eld. 

SKANSEN 
Trots att sista lovdagen bjöd på snö, slask och lagom ruggigt väder – hindrade det inte oss från att slå på stort – en utflykt till Skansen! Med hjälp av buss och färja tog sig elever och pedagoger från skolan till Djurgården och Skansen. Väl på plats delades eleverna in i mindre grupper och kunde i grupperna bestämma vad de ville titta på och hur deras rutt skulle se ut. 

Under vistelsen besökte grupperna både de större nordiska djuren som björn, lo, järv och ren men också de lite mindre djuren inne på Lill-Skansen som sköldpadda, snok och den exotiska statsråttan. 

Utöver djuren tog grupperna fram över snöfyllda trappor och ned till bodarna. Där fick de se glasblåseri in action. Det skulle visa sig vara en hit! 

Som om inte detta var nog tog en grupperna tiden att sätta sig på berget och blicka ut över Södermalm. De såg Viking Line båtarna passera och pratade om Sofia kyrka som sticker upp över takåsarna. Och inte att glömma, eleverna hade dagen till ära med dig egen matsäck som alltid är populärt.

KLUBBEN

Jupiter, Mars, Tellus
Veckan har bjudit på en mängd spännande aktiviteter med stort fokus på elevinflytande. Eleverna har själva varit med och påverkat verksamheten under veckan. Även Saturnuseleverna har stundvis besökt klubben som en tanke på en smidigare övergång inför hösten.

RÖRELSE
Klubbengympan är en av våra mest populära aktiviteter. Här har eleverna erbjudits utmaningar som kluriga hinderbanor och fartfyllda lekar. Musikladan har även den använts flitigt, där har det bland annat arrangerats karaoke med fantastiska sångnummer och Just Dance med fartfyllda moves och moonwalkes. 

BAK-BONANZA
Att få gå och baka i hemkunskapssalen är guld värt. Utifrån ett fåtal ingredienser lyckas skapa goda bakverk och maträtter, var en riktig utmaning som eleverna klarade galant.  Det blev bland annat kladdkakemuffins och pannkakor som avnjöts med god aptit – mums ! 

KREATIVT KAOS
Pysslet under lovveckan blev “bygg ditt drömrum”. Underbart kreativt kaos uppstod! Kreativiteten flödade och det resulterade i ett filmprojekt. Eleverna skrev manus, regisserade och producerade korta filmer med hjälp av rekvisita som de hittade bland utklädningskläderna. 

Projektet avslutades med en grandios filmpremiär där det bjöds på exklusivt bubbelvatten, chips och popcorn.


SKANSEN
Besöket inleddes med en färd uppåt, en ovanligt brant rackare. (För dig som är vetgirig, den äldsta i Sverige kan du åka på NK, Nordiska Kompaniet.) 

Väl uppe var vi hungriga, och hittade det perfekta stället. Under ett träd, med grön matta. Skönt, varmt, faktiskt lite mysigt.

 Efter lunchen gick vi med raska steg till katterna, råttorna, ormarna, fiskarna och ett roligt rum med en jättestor fåtölj. Så stor att alla eleverna fick plats i den. Det fanns en viss motsträvighet att lämna värmen.

 Men vem kan säga nej till älgar, sälar, kaniner och fåglar utomhus. Älgarna var lite tråkiga, de låg bara ned och åt. Vi konstaterade att de var tillräckligt stora ändå. Magnifika djur helt enkelt.  Sälarna var som väntat gulliga, riktigt bedårande. 

Våra små kollegor på fritids rekommenderade varmt glasblåseriet så vi gick raskt dit. Tyvärr hade vi lite otur då vi gjorde entré mitt under lunchen, det fanns bara en anställd på plats och hon hade fullt upp med att slå in presenter till de fyra turister som var där. Vi tror att de kom från USA. 

Då kom en av oss på en riktigt rolig sak att göra den sista timman. Vi tog rulltrappan ned, passerade snusmuseet och spelade bowling. Utomhusbowling med klorofyll käglor av riktigt trä. Vi turades om att bowla och ställa upp kulorna. Det var faktiskt inte så lätt. Därför beslutade vi oss för att göra det ännu svårare. Vi började bowla baklänges.

Nu väntar den sista delen på terminen innan sommaravslutningen! Även om den kan verka långt borta, vet vi av erfarenhet att det alltid går fortare än vad man tror.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *