Nytt månadsbrev på ingång här och visst finns det grejer att rapportera om. Som vanligt kör vi på i full rulle men den senaste tiden så har våra utflykter fått ett stort fokus. Påskspel i kyrkan och gäddhäng vid Hemmesta sjöäng. Galet roligt båda två! 

Men vilka fantastiska skådespelare som lyckades fånga hela Jupiter och trollbinda oss framför detta skådespel om kristendomens traditioner kring högtiden Påsk. Här fick vi lära oss om hur Judas förrådde Jesus och hur Jesus korsfästes men även återuppstod. 

En annan rolig utflykt var när vi åkte till Hemmesta sjöäng och fick lära oss om gäddor, braxar och en och annan bävling:) Så givande och lärorikt. Vi fick bland annat lära oss om hur man ser skillnad på en killgädda och en tjejgädda och hur de gör för att fortplanta sig. Vi blev alla så galet intresserade och vi kunde inte sluta titta på den undervattenskamera som finns där. Så roligt att titta! Avslutningsvis fick vi även prova på lite fiskevård genom att kasta stenar i bäcken. Detta för att ge vattnet rätt fart men även ge gäddorna lite plats till vilopaus när de ska simma uppströms. 

Kolla gärna själva om ni blir nyfikna:

https://fiskdata.se/raknare/live/live.php?locationId=149

Vem är den där fader Abraham och hur många söner hade han egentligen?  (ledråd: Moraträsk) 

Månadens Fokus:

I det sista ämnet i SO i åk 4 läser vi samhällskunskap med inriktning på ekonomi. Det har nog ingen obemärkt gått förbi att vi pratar inkomster, utgifter, budget och hur man på bästa sätt kan förhandla upp sin månadspeng med rätt argument. Jag har med stor belåtenhet fått höra om flera lyckade förhandlingar där hemma:) 

Att vi redan innan arbetat med “Åsa-Bucks” har varit en stor fördel och jag kan se att kidsen har en enorm förförståelse kring de begrepp vi pratar om. Pengars värde, vad är ränta och hur fungerar en fackförening är saker eleverna nu är väl införstådda med. 

Vad gäller just dessa Åsa-Bucks så har det varit en återhållsamhet kring detta en tid tillbaka. Vi har inte hunnit med det helt enkelt och detta har varit en stor frustration och besvikelse för eleverna.  Detta fick jag dock bitters uppleva genom en…. 

Eleverna hade i veckan snackat ihop sig och bestämt sig för att tillsammans genomföra en skolstrejk. De vägrade mina skoluppgifter om de inte först fick göra klart det vi missat kring Åsa-Bucksen. Åsas Riksbank fick nu snällt ändra sig och tänka om efter en förhandling med fackrepresentanten Cristin. Lösningen blev tydlig. Åsa-Bucksen tillbaka på schemat i löfte om att avsluta strejken! Haha, måste säga att jag blir lite imponerad över deras förmåga att snacka ihop sig och i enad front få till en förändring. Heja heja! 

Övrig information:

Generell hög frånvaro fortsätter i Jupiter 

Vi ser fortfarande en generellt hög frånvaro i Jupiter och vill mest förmedla att det är viktigt att eleverna är i skolan. Lite magont/halsont, hosta eller snuva gör inget, utan kom istället. Är man sjuk, så är man sjuk så klart och ska vara hemma men är ni osäkra så fråga oss eller skicka hit kidsen. 

Är man frånvarande behöver man även ta ikapp det man har missat. Vi erbjuder självklart läxhjälp med en behörig lärare om man vill jobba här. På Meitner finns de flesta lektioner att se.  

Kommande datum och aktiviteter: 
V. 18 Måndag & tisdag: Studiedagar, skolan stängd.Onsdag: Röd dag. Skolan stängd.

V. 19 Torsdag & fredag: Lovdagar. Skolan stängd. 

V. 21 Prov Ekonomi (Tisdag). Mejl kommer till er alla inom kort samt info på Meitner. 
Fredag: Skolans dag. Mer info kommer. 

V: 24 14 juni. Skolavslutning

Trevlig älg! Från pedagogerna i Jupiter, genom Åsa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *