Hej alla barn och föräldrar i jupiter!

Nu är det inte många dagar kvar i årskurs 4, snart är vi 5:or!

Det känns inte som det var så länge sedan vi sågs första gången uppe i Villan (även om det faktiskt har gått ett år redan!) Vi lekte roliga lekar och grillade tillsammans. Ett sommarlov passerad och sedan var det dags att börja mellanstadiet och årskurs 4. Det var många pirriga barn som som välkomnades in i våra nya klassrum i Storgården när skolan väl startade. Med nyfikenhet och förväntan startade så vårt läsår 23/24.

Även om höstterminen var lång kämpade ni på tappert. Vi lärde oss om de 5 världsreligionerna, ni jobbade med tidsmaskinen, romerska siffror, uppställning och bråk. Ett välförtjänt jullov passerade och vips så var vi framme i juni. Det just så vårterminen oftast känns, det går sååå snabbt!

Något som vi i Jupiter, förutom våra ämnen, lägger stor vikt vid är relationer. För hur ska vi uppträda mot varandra för att skapa en så trygg och bra miljö som möjligt? Detta arbete är ständigt pågående. Stundvis kan vi som mentorer vara lite ihärdiga med våra samtal hem men responsen från er föräldrar är så fin, så det tackar vi för! Tryggheten för oss mentorer att ha världens bästa föräldragäng bakom oss är guld värd!

Nedan följer lite bilder från saker som vi gjort den sista tiden:

Här kommer en liten hälsning från Marie, Ayla och Åsa om vad som hänt hos dem under året som gått!

Engelska

Hej alla i Jupiter, elever och föräldrar! Det här låsåret har verkligen gått snabbt. Det känns som att vi nyss stod där vid trappan och hälsade årskurs 4 välkomna. Jag, Marie Moberg, tackar för mig som lärare i engelska. Nästa läsår är det vår eminenta lärare Andreas Backvall som tar över rollen som lärare i engelska. Han är toppen så det kommer att gå strålande! Och vilken tur han har som kommer att få vara med er elever som nu är blivande Mars. Det har varit spännande att följa er utveckling i engelska. Jag såg tidigt att det var stor variation i kunskap men ser nu hur gapet har minskat vilket är kul. Ni är alla fantastiska och har gjort en fantastisk resa i ämnet. Jag fortsätter i min roll som speciallärare på skolan. 

Vad har vi då sysslat med under året?

Vi har som alla vet använt ett läromedel från Majema, Learn English. Vi har mött olika delar och tränat de olika förmågor som kunskapskriterierna i ämnet vill att vi ska träna och utveckla. Det handlar om hörförståelse, läsförståelse, grammatik, ordförståelse, skrivförmåga och inte att förglömma kommunikation, att tala engelska. 

Vi har mött områden som har handlat om skolor i engelsktalande länder, hem och familj, mattraditioner, väderförhållanden och spöken och skräck. Favoriten hos eleverna har varit när läxförhören haft formen som heter ”face to face”. Där ska eleverna förklara ordet för en kompis och kompisen ska gissa vilket ord det är, allt på engelska såklart. 

Varma hälsningar från Marie

Träslöjd

“I trä- och metallslöjden i år har vi arbetat med två större projekt. Först String Art, en spikad cirkel med geometriska mönster av tråd. Vi övade både på att rita cirklar med passare, använda sprayfärg, spika och kombinera olika material.

Efter det har eleverna konstruerat och byggt Ljuslampetter stora delar av terminen. Det är hängande ljusstakar som är dekorerade med inspiration av en plats eller sak i Sverige. Här har eleverna övat på att göra mallar i skala 1:1, mäta och såga noga samt använda skivputsen och lövsåg.”

Hoppas ni får ett fint sommarlov! Hälsningar från Ayla

Syslöjd

Hej fina fyror, snart är ni fina femmor. På textilslöjden i fyran har ni lärt er grunderna med symaskin. Vi har övat och sytt mycket. På både papper, kul-labyrinter och pennskrin. Ni har även fått väva och lära om vävt tyg samt broderat på era pennskrin. Tills nästa år ska ni fortsätta att vara lika kreativa, och mysiga men även gärna försöka fokusera mera och kanske eventuellt prata liiiite mindre. 

Skickar med lite bilder från det vi gjort.

Ha en fantastisk sommar! Önskar Åsa

Vet ni, nu är det snart dags för sommarlov. Vi önskar er ett fantastiskt lov, ett lov där ni får samla kraft och göra saker ni mår bra av. Vi ser fram emot att träffa er i höst igen!

Så från oss alla till er alla ha nu ett underbart sommarlov!!

De sista bilderna i brevet är också några av de första bilderna jag tog på er vid skolstarten:-) Nu springer vi snart ut från 4:an!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *