Vi går snabbt mot mörkare tider märks det, själv är jag inte så speciellt förtjust i avsaknaden av solljus, så det är tur att era fantastiska kids lyser upp vardagen för oss pedagoger 🙂


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ska%CC%88rmavbild-2023-08-31-kl.-15.33.20.png

-Hur går man på toa när man är i rymden på en rymdstation!?


Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Ska%CC%88rmavbild-2023-08-31-kl.-15.14.14.png

Vi har tuffat på ordentligt i matematiken och börjar faktiskt närma oss terminens första matematikprov!

I kapitel 1 har vi arbetat med talen upp till 1 000 000. Vi har tränat på att räkna stora antal genom att dela upp tal i hundratusental, tusental, hundratal, tiotal och ental.

Tillsammans har vi byggt kunskaper om positionssystemet och använder talbrickor och tiobasmaterial för att räkna och dela upp fyrsiffriga tal i hundratusental, tusental, hundratal, tiotal och ental. Eleverna har tränat på talens uppdelning med hjälp av positionstabeller. Då kan man upptäcka hur siffrornas värde förändras beroende av deras position och sedan använda sina kunskaper om positionssystemet när de tränar på att jämföra och storleksordna tal.

Vi har jobbat med avrundning, överslagsräkning och negativa tal.

I kapitel 2 har vi arbetat med addition och subtraktion av tal upp till 1 000 000. Vi har tränat på att använda olika metoder för att addera och subtrahera stora tal. Vi har diskuterat olika huvudräknings-strategier och att avrunda tal för att kunna använda överslagsräkning. Eleverna har även fått fördjupa sig i hur summan respektive differensen påverkas av om det är udda eller jämna tal som adderas eller subtraheras. I detta kapitel fortsatte vi även med att arbeta med negativa tal. Det har adderats och subtraherats negativa tal kopplat till temperatur och temperaturskillnad.

I det senaste kapitlet (kapitel 3) har vi arbetat med multiplikation och division. Vi har tagit reda på vad delbarhet innebär, vad multipler och faktorer är för något. Hur vi multiplicerar med tre och fyrsiffriga tal. Vi har även använt oss av metoder såsom kort division.

Ja, ni ser, det är en hel del som vi har hunnit med!


Inlogg på NE och NOK

Jag vet att det inte alltid är det lättaste att hålla reda på alla ställen man behöver logga in på, vilka lösenord som är vart osv. Men detta kanske hjälper en del. Förenklat kan man se det som att Meitner är den plattform som man alltid kan utgå ifrån, där ska man kunna hitta all info som kan tänkas behövas till lektioner, läxor, prov m.m. Det finner ni alltid under fliken “uppgifter” för respektive ämne. Men när det kommer till att logga in på NE eller NOK så behöver man logga in via Google, man ska alltså alltid klicka på Google ikonen vid inloggning och därefter skriva in sin lemshaga-mail med lösenord. Hör gärna av er om det är något som strular så hjälper jag mer än gärna till.

Gästföreläsning

På måndag får vi finbesök av Anton Ravik (Violas pappa) som kommer och gör ett litet gästspel hos oss för att prata om Rymden. Anton undervisar i Astronomi på Kungsholmens gymnasium och är så snäll att han tagit sig tid till att besöka oss! Vi har förberett oss genom att fundera ut lite frågor som vi skulle vilja ställa till Anton, detta ser vi verkligen fram emot =)

OBS Glöm ej att det är prov på tisdag! …Jaja, förlåt för att jag tjatar…

Läxhjälp

Vi vill gärna slå ett slag för läxhjälpen, det är kul att en del har hittat dit, men vi tror att många fler kan gynnas av att titta förbi och plugga inför prov, jobba ikapp eller fördjupa sina kunskaper.

Tider för läxhjälp:
Tisdagar
14:15-15:15 Mars Röd, i Storgården
15:30-16:30 Mars Grön, i Lillgården

Onsdagar
14:30-15:00 Mars Grön, i Storgården


Veckan avslutades i den hållbara utvecklingens tecken med att fira Hållbarhetsdagen som vår kära kollega Malin styrt upp fint med allt ifrån allsånger till tipspromenader, vilket härligt avslut på veckan! =)

Kommande datum och aktiviteter: 

V.46
Måndag: Vi får finbesök av Anton (Violas pappa) för att prata lite om rymden
Tisdag: NO-Prov (Fysik)

V.47

V.48
Tisdag & Onsdag: Matematik-Prov info kommer nästa vecka via Meitner.
Fredag: Studiebesök (vilket kommer innebära lite senare sluttid). Mer info kommer 😉

Ha en fantastisk helg! 
Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Andreas  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *