Hej alla Mars-familjer!

Den här gången fokuserar månadsbrevet på vårt SO/SV-projekt i Historia, men jag måste ändå få inleda med en bild från en av alla fantastiskt vintriga raster vi haft den senaste veckan:

Vasatid och Stormaktstid

Efter höstlovet lämnade vi geografin och gick över till historia. Vi började där vi slutade i åk 4, nämligen i Stockholms blodbad. Därefter har vi hunnit med kröningen av Gustav Vasa, upproren mot densamme, Gustav Vasas söner, reformationen, Gustav II Adolf med mycket mera. I slutet av denna vecka kom vi fram till bygget, förlisningen och bärgningen av Vasaskeppet och pricken över i:t var såklart fredagens studiebesök på Vasamuseet.

Det var så roligt att se hur nyfikna och engagerade eleverna var och det blev ett riktigt lyckat besök.

I skolan lär vi oss genom att lyssna på berättelser från Historierummet i barnradion och Vår blodiga historia, se serien Vilken historia! samt läsa i vår lärobok PULS Historia. Vi skriver ordlistor med viktiga ord, svarar på frågor, skriver texter och ritar bilder i våra Historia-böcker. Vi samtalar och resonerar också mycket utifrån tidslinjen vi allt eftersom bygger på i klassrummet.

Hälsningar från textilslöjden

Hej 

Ni elever i Mars som har textilslöjd under våren har skapat sköna och unika Fulmonster.  

Ni har själva fått hitta på formen och sedan sytt och broderat era Fulmonster precis som ni själva önskat

Genom att vi benämner det fulmonster släpps mer kreativitet loss, vi fastnar inte i “snygghetsfällan”, det är tankeväckande och befriande. Efter avslutat arbete har ni fått berätta några rader om er figur, vad den gillar eller ogillar samt ibland om hens egenskaper. 

De blir riktigt sköna typer, ibland lite hemska och ibland söta och lustiga historier.

Nästa projekt som redan är igång, är att sy slöjdpåsar med era initialer som applikation.

Mvh Åsa Gustafsson

Trevlig helg till er alla!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *