December har bjudit oss på massor av skoj. Vi har haft utställning med det som skapats i träslöjden, gjort skogsmandalas och åkt pulka på friluftslivet och firat en mysig Luciamorgon tillsammans i amfiteatern.

Kunskaper:

Svenska – skoltidning

Vi valde att avsluta terminen med ännu ett gemensamt projekt. I vårt läromedel Läsresan läste vi utdrag ur en tidning och i slutet av det kapitlet fick vi testa på att skriva en egen artikel. Med inspiration av det valde vi att sätta ihop en alldeles egen tidning. 

Vi började projektet med att utforska tidningar. Alla elever som ville fick ta med sig en tidning hemifrån. Vi tittade sedan i tidningarna för att se vad som egentligen finns i en tidning. Vi hittade såklart massor. Där fanns artiklar om allt möjligt, intervjuer, quiz, gåtor och korsord.

Alla fick sen välja vad de ville göra  och vi satte igång med att planera. 

Slutresultatet blev en fantastisk skoltidning med allt ifrån artiklar om djur och intervjuer till roliga bilder på djur och kluriga gåtor. Eleverna tyckte att projektet var superkul och fick stolt ta med sig ett exemplar av tidningen hem när vi gick på jullov.

NO – vatten och densitet

För några veckor sedan startade vi upp vårt projekt i NO som handlade om vatten. Vi började med att repetera lite från årskurs 1 och påminde oss om vattnets tre former; fast, flytande och gas. Därefter lärde vi oss om begreppet densitet. Det är ett begrepp som inte är helt lätt att förstå men vi lärde oss det är hur tätt atomerna sitter i ett ämne. 

För att undersöka ämnens och föremåls densitet gjorde vi experiment, både i helklass och i par. 

Vi genomförde ett experiment där vi hällde ned tre olika vätskor och tre fasta föremål i en burk. Allt lade sig i olika skikt och det här var såklart superspännande! Hur kunde det bli så? Jo, de olika vätskorna och föremålen hade olika densitet.

Som dokumentation har eleverna skrivit labbrapporter. Vi har då lärt oss hur en sån skrivs och vad hypotes, resultat och analys är.

Matematik – massa och volym

Fokuset i detta område var omvandling. Vi har omvandlat så att det står härliga till! Vi har omvandlat gram till hektogram, kilogram till gram och vi har omvandlat milliliter till centiliter och liter till milliliter. Vi har också övat särskilt mycket på att använda blockmodellen för alla fyra räknesätt. Det är så kul att se att fler och fler blir allt säkrare på att använda blocken som metod för att visa hur de löser en uppgift.

Vi avslutade denna fantastiska termin med en heldag av pyjamas, pyssel, gosedjur, film och massor av fika!

Vi önskar er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *