Bästa Venus-föräldrar och elever,

Hoppas detta brev når er i god hälsa och med spirande vårkänslor. Vi Venusmentorer är glada över att kunna dela med oss av spännande händelser och framsteg från Venus resa under februari, och samtidigt blicka framåt mot en inspirerande mars-månad.

Vårtecken och ljus

Det varma vädret har äntligen anlänt, och vi närmar oss våren med ett leende på läpparna. Solen skiner idag, och det känns som om vintern äntligen har släppt sitt grepp. Vi välkomnar den meteorologiska våren med öppna armar och ser fram emot ljusare dagar på Lemshaga.

Känslor, välbefinnande och Depphjärnan 

Under februari har vi fortsatt fokuserat på elevernas välbefinnande. Som kanske flera av er redan tagit del av så jobbar vi under mentorstiden med den inspirerande boken “Depphjärnan” skriven av Anders Hansen. Han är leg läkare, utbildad vid Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker – som översatts till över tjugo språk – Anders Hansen skrivit över två tusen journalistiska artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, hållit hundratals föreläsningar och medverkat i poddar och tv-program som Vetenskapens värld, Nobelstudion och Skavlan. 

År 2019 slog han lyssnarrekord med sitt sommarprat i P1 och programledde den även nu aktuella tv-serien “Din hjärna” på SVT – ett av avsnitten som handlar om känslor har vi även sett ett litet klipp av tillsammans med både eleverna och med elr föräldrar vid föräldramötet som inspiration i arbetet med Depphjärnan. Anders Hansen har bidragit till ökad förståelse för hur vår hjärna påverkar vårt välbefinnande och boken läser även eleverna under svensklektionerna.

I flera avsnitt handlar boken om känslor. Under vissa mentorstillfällen har eleverna fått djupa i vilka känslor de känner/vet om, vad de kommer ifrån och vad de gör. Nu i veckan som gick fick även ni föräldrar ta del av elevernas arbete i form av affischer där de arbetet med känslor kopplat till elevers “välbefinnande”. Ni föräldrar fick även dela med er av vad ni Såg, Tänkte och Undrade genom att skriva kommentarer på PostIT som vi nu delat med eleverna på vikväggar tillsammans med deras affischer. Vikväggarna kommer bli en fin del i arbetet mot en redovisning av elevernas arbete med känslor och välbefinnande. Redovisningen har vi tänkt bli vid en gemensam picknick i maj likt den vi hade i början av läsåret i höstas – det ser vi fram emot!

Inspirationsmässa 

Denna veckan har eleverna även fått välja olika föreläsningar till nästa vecka då vi har årets traditionella “Inspirationsmässa”. Mässan är på onsdag och det är flera spännande föreläsare, allt från företagare till försvarsmakten. I veckan har även eleverna fått  möjlighet att vara med och påverka nysläpp av tre app-spel att förkovra sig i på raster och annan tid utanför skolan. Veckorna går med rasande fart och prov, läxor och skolarbeten duggar tätt. Eleverna kämpar och jobbar på under lektionstid och några är med på torsdagar när Torbjörn har pluggtid – vi ser gärna att fler ser möjligheten när det finns lärare på plats för att bredda och fördjupa kunskaperna i olika ämnen och förberedelser till nya utmaningar. 

Provdags

Idag fredag fick även alla ta del av och rätta sina prov i Fysik kapitel 1 – Materia. Till sin hjälp hade de facit och en sammanställning för bedömning. Att ta del av och se sitt arbete och reflektera och bedömma det är en viktig del i elevernas förståelse och insikt i deras kunskapsinlärning och progression – hur man lär sig ta ansvar och känner sig delaktig i sin resa mot Solen!

Matematik

I matematiken fördjupar vi oss nu i kapitel 4 – Samband och förändring. Det innebär bl.a.  koordinatsystem med tid och rörelse. I dag blev det arbete med en “fyr-fältare” och arbete i par för att kunna visualisera med grafer. De två kompisarna “Bea” och “Anna” hade som uppgift att med olika hastighet och transportsystem ta sig mot varandra. Eleverna hade som uppgift att visas detta med hjälp av ett koordinatsystem och två grafer

Härliga mars – välkommen!

//Venusgänget

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *