Hej!

Här kommer Neptunus månadsbrev. Äntligen är våren här och vi njuter av varmare väder och soliga dagar!

SO

Projektet kring vårt samhälle har fortsatt. Vi har lärt oss om olika samhällsviktiga yrken genom olika texter och pedagogiska program. Eleverna gjorde ett fantastiskt arbete med  att intervjua någon som de tyckte hade ett intressant yrke. Projektets höjdpunkter var alla vårdnadshavare som har besökt oss i klasserna och berättat om sitt yrke. Eleverna har lyssnat med stort intresse och ställt många nyfikna frågor. Vi har haft besök av och fått lära oss om arbetet som HR-chef, grävmaskinist, arkitekt, restaurangchef, ambulanssjukvårdare, snickare och fotbollsscout. Tack alla föräldrar för ert engagemang! 

Vi har samtalat om hur vi får pengar, vad det ska räcka till och vad som är viktigt. Vi har uppmärksammat olika betalmedel som kontanter och digitala. Vi har pratat om skatt, vad det är och vad de pengarna går till. 

Förra veckan gick vi ut och gjorde en tipsrunda kring våra samhällsviktiga yrken.

Idrott

Den senaste tiden har vi haft idrott inomhus i idrottshallen. Eleverna har provat olika hinderbanor och gjort övningar för att utveckla grundmotoriken. Vi har lekt gamla och nya lekar, spelat olika idrotter och tränat på att samarbeta. Vi övar på hur man är en bra förlorare/vinnare. Tillsammans har vi reflekterat över hur kroppen reagerar när man tränar och varför kroppen reagerar så. Varje lektion har haft utgångspunkt i temat känslor, hur man hanterar känslor och så vidare. Vi har haft stort fokus på respekt för varandra, skolans miljö och naturen. 

På friluftslivet har vi ofta varit i skogen och jobbat med olika områden, till exempel allemansrätten, vilda djur, olika former, fantasier och lekt olika lekar i utemiljön. Eleverna har fått prova att tälja och vi kommer framöver lära oss att bygga vindskydd, fixa tält och packa ryggsäck till vandring. I planeringen framåt ingår även tillfällen där vi gör upp eld och grillar. 

Idrottsläraren Yulia vill passa på och säga att hon ser fram emot lektioner med era barn. De är nyfikna och har väldigt många frågor, funderingar och önskemål. Det är roligt att se hur nyfikna och hur stor önskan att prova, utforska och lära sig det finns i grupperna. 

Jag är väldigt nöjd och vill tacka er föräldrar för ett bra samarbete!

Rocka sockorna

Varje år uppmärksammar vi Rocka sockorna som är den internationella dagen för Down syndrom, den 21/3. Vi firade att olika är bra! Vi diskuterade, tittade på film samt fick lära oss “rocka sockorna” sången. Sedan fick de i uppgift att tänka på “vad gör dig unik?”. Vi målade sockor i olika färger och satte upp i klassrummet. 

NO

Vi har startat upp ett projekt kring miljö, återvinning och sortering av olika material. Vid starten började vi ställa oss frågor som:

  • Vilka olika material kan du hitta i klassrummet?
  • Kan du hitta något material som är hårt eller mjukt?
  • Kan du hitta något material som är slätt eller skrovligt?
  • Finns det något föremål som består av mer än ett material? Vilka material består föremålet av?
  • Vad menas med ordet egenskaper?

Barnen hade flera förkunskaper och vi började lära oss mer om de olika materialen plast, metall, glas, papper, kartong, trä, sten och tyg. Sedan undersökte vi genom att experimentera hur de olika materialen kunde sorteras efter deras egenskaper, till exempel utseende, om de är magnetiska och om de flyter eller sjunker i vatten m.m. 

Framöver kommer vi undersöka vad återvinning är och varför det kan vara bra att sortera sina sopor. 

Stort tack för en härlig månad tillsammans! / Pedagogerna i Neptunus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *