Kunskaper:

Forntiden och Hattparad

Vi börjar nu närma oss slutet av vårt projekt om Forntiden. Vi har tagit oss igenom de tre åldrarna Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern. Under de senaste veckorna har vi lärt oss mer om den sena delen av Järnåldern, nämligen den som kallas Vikingatiden. 

Vi har samlat kunskap genom att se på film, läsa böcker och tittat på bilder . Vi har samtalat med varandra i grupper och par för att reflektera över det vi lärt oss. Vi har svarat på frågor och skrivit faktatexter. Vi har också lärt oss om vikingarnas tro, asatron. Vi har fått veta mer om några av alla de gudar man dyrkade och vet nu att många av dem gett namn till våra veckodagar.

Det är en tradition på vår skola att varje vår ha en hattparad. Till hattparaden ska varje årskurs skapa en hatt som symboliserar något man lärt sig om i skolan. Vi valde såklart att skapa hattar som var inspirerade av Forntiden, och då vikingahjälmar. Vi har ju lärt oss att vikingarnas hjälmar inte hade horn så därför var vårt mål att efterlikna hur de faktiskt såg ut.

Vi gjorde hjälmarna av papier maché. Vi blåste ballonger och formade tidningspapper och tapetklister runt dem. Vi lät dem torka en dag och sen klippte och skar vi till formen på dem. Efter det målade vi dem i en grå basfärg. När den hade torkat gjorde vi ett dekorativt lager. Då använde vi silver eller guldfärg och gjorde dekorativa detaljer, till exempel en symbol eller ett enkelt mönster. 

I år var några äldre elever från Ladan med oss och höll i hattparaden. De intervjuade några från varje årskurs som fick berätta om sina hattar och det projekt som inspirerat dem. 

Som avslutning på hattparaden bjöds vi på gott fika i solen!

Vårstädning

Varje år innan hattparaden hjälps alla barn på Mellangården åt att städa vår fina skolgård. Vi tycker att det är viktigt att hålla ordning i vår natur. Saturnus hade ansvar för att städa runt Villan, där vi har våra klassrum. 

Vi krattade, sopade och plockade skräp. Vi rensade också rabatterna och beskar lavendeln. Efter att vi gjort fint så fick alla som ville sätta ett solrosfrö i jorden kring Villan. Vi hoppas att de hinner växa till sig ordentligt innan vi går på sommarlov.

Glada hälsningar från alla oss i Saturnus!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *