Välkommen juni! Maj har bjudit på både härligt väder, roliga aktiviteter och mycket lärande. Nu är det dags att se tillbaka på ett axplock av allt som hänt.

Skolans dag

Vi var så stolta över er på skolans dag! Ni tog ansvar och höll koll på era tider, var grymma försäljare, läste för yngre barn, visade de fantastiska filmer ni gjort om Skärmhjärnan och sprang loppet med bravur. Så bra jobbat Mars!

I och med skolans dag avslutade vi arbetet med Skärmhjärnan för i år, men vi har halva boken kvar och återupptar arbetet i åk 6.

Feelings

I engelskan har vi de senaste veckorna fokuserat på feelings. Vi har läst olika typer av texter, arbetat med ord och begrepp på olika sätt, lyssnat och pratat själva samt skrivit egna dikter.

Ekonomi

I SO:n har samhällskunskap varit ämnet andra halvan av terminen och de senaste veckorna har ägnats åt att lära oss mer om ekonomi.

Vi började med vad pengar är och hur vi gick från byteshandel till metall till mynt till kvitton till sedlar till digitala pengar. Sedan gick vi vidare till att lära oss om privatekonomi och vad som menas med att ha en ekonomi i balans. Därifrån lärde vi oss mer om varor och tjänster och olika sätt att betala för dyrare inköp.

De senaste veckorna har vi fokuserat på samhällsekonomi och lärt oss om några olika typer av skatt samt vad våra gemensamma skattepengar används till och hur allt hänger ihop i det ekonomiska kretsloppet.

Det är många nya ord och begrepp att förstå och vi lär oss genom att läsa tillsammans, anteckna, skriva egna förklaringar och formuleringar samt bearbeta begreppen genom att göra filmer, affischer, kahoots och presentationer. Målet är att kunna resonera om några ekonomiska frågor med hjälp av de begrepp vi övar på.

Läsning

I svenskan har vi läst mycket egenvalda böcker de senaste veckorna. Vi läser tyst flera gånger i veckan och eleverna fyller i bokrecensioner som vi sätter upp i biblioteket för att tipsa varandra.

Att hålla igång och utveckla sin läsning är oerhört viktigt av flera anledningar. Det kan leda till ökade kunskapsresultat i de flesta ämnen, reducera stress och öka empati.

Gör gärna en plan för hur läsningen ska hållas igång i sommar. Besök biblioteket och ladda upp med bra böcker och gör en hållbar överenskommelse. Forskning visar att så lite som sex minuters läsning per dag ger god effekt!

Ha nu en fin helg så ses vi på skolavslutningen om inte innan!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *