Hej!

Vårstädning

Varje år genomför vi på Mellangården en gemensam vårstädning av skolgården. Att ha återkommande traditioner där vi möts och samverkar, skapar trygghet och delaktighet. Vi tycker att det är viktigt att involvera eleverna i att känna ansvar för vår miljö, både inne och ute. Eleverna i Pluto och Saturnus samarbetade och delades in i mindre städgrupper, något vi upplevde stärkte gemenskapen mellan årskurserna. Vårt städområde var Plutogården och Villan. Alla bidrog med ett fantastiskt engagemang och samarbete. Skolgården blev sååå fin, grymt jobbat allihop!

Hattparad 

På Mellangården har vi som tradition att välkomna våren genom att genomföra en hattparad. Till detta tillfälle skapar vi varsin hatt som är kopplat till ett projekt vi arbetat med. Detta år blev det färgmonstret och vårt arbete med känslor som inspirerade oss i vårt skapande av hattar. (vill du läsa mer om vårt känsloprojekt, gå gärna in och läs månadsbrevet i mars, följ denna länk). 

Eleverna fick börja med att välja den känsla som deras hatt skulle förmedla. Hattarna hade samma grundform (en papperskrona) och utifrån den fick alla sedan göra en skiss av sin hatt och planera hur de ville att hatten skulle se ut och vad de ville skapa som representerade känslan. Sedan funderade de vidare över vilka material de behövde till sitt skapande och enbart fantasin kunde stoppa dem. 

När det väl var dags att börja skapa sin hatt så tog eleverna hjälp av sin skiss. Hattarna blev målade i den färg som är kopplad till känslan: glad=gul, arg=röd, ledsen=blå, grön=lugn, rädd=svart och kär=rosa. Det ritade bilder och skapades passande föremål och detaljer med till exempel olika papper, tyg, piprensare, flirtkulor, silkespapper och fjädrar. Eleverna fick möjlighet att arbeta på sin hatt under flera eftermiddagar för att de skulle få chansen att utveckla sina ideér och kreativitet.

När väl den stora dagen anlände mötte vi alla i Amfiteatern. Deltog gjorde även kören och ett par elever från Venus och Solen. Alla klasser fick visa upp sina fantastiska kreationer till en låt som passade för temat. Några elever blev intränade och fick berätta kort om klassen projekt och hur det tänk kring skapande av sin hatt. Neptunus hattar hade tema återvinning, Uranus hade fågelskådning och Saturnus hattar var inspirerade av forntiden. Vi sjöng och dansade tillsammans och efter vår samling hade våra härliga elever från Venus och Solen bakat chokladrutor som de bjöd oss på. 

Trevlig helg!

/Elever och pedagoger i Pluto

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *